Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NYÁK készítés vasalásos technikával

2013.03.30

NYÁK készítésre van néhány megoldás, de ami otthon a legkivitelezhetőbb, az a vasalásos technika. Nem túl drága, és egy kis gyakorlással egész jó minőségű NYÁK-ok gyártására alkalmas.Ez a technika annyiban hátrányos, hogy nagyon sok mindentől függ a végeredmény, így idő kell míg az ember kitapasztalja, hogy miből mennyit,mekkorát stb...

Aki még sosem készített NYÁK-ot semmilyen eszközzel sem, annak előszöris tudnia kell ,hogy mi az alapvető felszerelés. Minden eljárás esetében először meg kell tervezni az áramkör NYÁK tervét számítógépen. Erre az interneten sok program található. Ezután valamilyen technika segítségével a tervet műanyag (vagy más maratás álló anyaggá) kell alakítani és azt ráhelyezni a NYÁK réz felületére, ezután pedig betenni a maratóanyagba. Ahol van ilyen műanyag réteg ,ott a maratóanyag nem marja le a réz felületet.
A gond a maratásálló anyag NYÁK-ra való ráhelyezése. Erre sok megoldás létezik, de otthoni körülmények közt  a vasalásos technika a legalkalmasabb.

Lássuk mire is lesz szükségünk:
-Lézernyomtató
-A szükséges méretre vágott NYÁK lemez
-Fényes felületű papírlap
-Vasaló
-Maratóanyag

Az egész műveletben talán a legkritikusabb a papírlap minősége. Sok helyen olvastam már hogy mások milyen lapot használnak, nekem egyik sem jött be. Elkezdtem kísérletezgetni különböző lapokkal. Minden fényes felületű lapot kipróbáltam amit találtam ,és végül ,megmosolyogni való dolog, de erre a célra a Garfield újság első és hátsó fényes felületű lapjait találtam a legalkalmasabbnak.
A nyomtató bármilyen legalább 600DPI felbontású lézernyomtató lehet.
A vasaló alja lehetőleg sima felületű legyen.
Maratóanyagot pedig bármelyik hobbielektronikával foglalkozó boltban vehetünk, de akár interneten is rendelhetünk (de általában csak személyes átvételre, az anyag veszélyessége miatt).

A folyamat ott kezdődik, hogy a számítógépen elkészített NYÁK tervet kinyomtatjuk a lézernyomtatóval a fényes felületű lapra. Igyekezzünk a nyomtatáshoz bő festék használatot ,és legalább 600DPI felbontást beállítani. Ezután vágjuk körbe a rajzolatot, de ne érjünk a festékhez!
 

p1016_17-03-13.jpg

Most pedig tegyük le egy kicsit és foglalkozzunk a NYÁK lemezzel. Ha a NYÁK-ot mi maguk vágtuk méretre, akkor érdemes a széleit csiszolópapírral végcsiszolni,mert ha az oldala recés marad akkor a vasalás rosszul sikerülhet. Ezután meleg víz alatt kezdjük el egy finomabb csiszolópapírral leszedni a felületről a koszt. A csiszolást nem össze-vissza, hanem lehetőleg egy irányba , illetve azzal merőlegesen végezzük (tehát hosszába és széltébe). Ha még nem látjuk elég tisztának a NYÁK-ot, akkor valamilyen zsíroldó szerrel (pl.: aceton) megtisztogathatjuk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor helyezzük a papírt festékkel lefelé a NYÁK rézfelületére. Kapcsoljuk be a vasalót és állítsuk körülbelül 200°C-ra. Vigyázni kell, mert ha túl forró a vasaló, akkor elfolyik a festék, ha túl hideg akkor pedig nem olvad meg. Azt a hőmérsékletet kell eltalálni, amitől képlékeny állapotú lesz a festék. Nem kell megvárni amíg a vasaló teljesen felmelegszik. Óvatosan tegyük rá a vasalót a papírra és nem rányomva , szinte fölötte lebegtetve, kezdjük el rávasalni a "papírt" a NYÁK-ra. Figyeljünk arra ,hogy nehagyjunk ki egy részt sem. Nekem a vasalás kb. 5 percig szokott tartani. Ha a papír kezd átlátszóvá válni , akkor a vasalás valószínűleg jól fog sikerülni. Közben esetleg óvatosan egy zsebkendővel rásimíthatjuk a festéket a lemezre, ezzel segítve a vasalást. Ha úgyérezzük ,hogy a vasalás kész, akkor húzzuk ki a vasalót, és hagyjuk hűlni a NYÁK lemezt.
 
Engedjünk a mosdóba forró vizet, és ha a NYÁK már kihűlt annyira ,hogy megfogható legyen, akkor tegyük bele a vízbe. Ahány oldal foglalkozik ezzel a technikával, annyi féle áztatási időt írnak, ez a papírtól függ. Én például 1 órát szoktam hagyni,mert akkor biztosan felázik a papír. Ezt követően egy szivaccsal, finom csiszolópapírral kezdjük el leszedni a papírt, középről kifelé, körkörös mozdulatokkal, és nem rányomva!

Ha minden jól sikerült, akkor csak a festék maradt rajta a NYÁK-on.

p1908_17-03-13.jpg

Ezután nem maradt más, mint hogy lemarassuk a fölösleges réz felületet és készen is van a NYÁK.
p1940_17-03-13.jpgp2052-01-_17-03-13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

(A képeket nagyobb méretben a Képgaléria / Saját munkáim / Erősítő 2.0 -ban nézhetitek meg)

 

 Sok szerencsét 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ajánlat

(Nandee, 2013.11.25 16:18)

Szia,
Nekem is elérhetőség hiányom van, nemsokára indítani akarunk egy elektronikával foglalkozó oldalt(Saját domain, egyedi igényes rendszer), szerkesztőket keresünk, ha érdekelne jelentkezz nálunk és megbeszéljük a részleteket! :)
Elérhetőségem:
- Skype: nandee95
- Email: szalma.nandor@gmail.com

Fejhallgató javítás

(Latkóczy Dávid, 2013.10.12 20:22)

Szia,
Nem találtam elérhetőségeket az oldalon, ezért írtam ide.
Fülhallgató, fejhallgató és headset javításokkal foglalkozom.
Van is egy blogom erről: http://blog.davidprog.hu/linkek/
Az volna a kérdésem, hogy linkcsere érdekel-e, mivel látom hogy neked is van egy külön oldalad a linkeknek. Ha kihelyeznél egy hivatkozást az én honlapomra, cserébe én is adnék egy linket az én oldalamról.